Odpověď panu Adámkovi na negativní kampaň

10.10.2018 08:24

Pane řediteli,

je mi moc líto, že již nemohu použít oslovení milý Mirku, které jsem používal dosud, i když jsem Vám vždy vykal. A už ho nikdy nebudu moci použít. A je mi také líto, že si máme dopisovat přes sdělovací prostředky, když se můžeme vidět osobně. Ale rozhodl jste se tak a já to respektuji.

Vážil jsem si vždy Vaší práce pro město a region, ať již na městském úřadě a ještě více v Pontisu, organizaci, kterou jsem před mnoha lety spoluzakládal a kterou jste skvěle řídil.  Vážil jsem si toho, když jste mi přišel oznámit, že budete kandidovat do Senátu a jako hlavní důvod (a vlastně jediný) jste uvedl snahu o zachování slušnosti v politice.

A tak si teď čtu Vámi vlastnoručně podepsaný článek a ptám se, kam zmizelo to úžasné předsevzetí? Nebo možná máme jen opravdu diametrálně rozdílný pohled na svět a Vám připadá obsah slušný? Nebudu Vám to vyvracet, je to zřejmě pohled z nové perspektivy, která přichází do našich končin. Já tento styl neumím a nikdy nebudu umět, tak snad jen pár poznámek.

Za šest let naší úzké spolupráce jsem od Vás nikdy neslyšel žádnou kritiku na mojí práci senátora, spíše naopak. Stýkali jsme se takřka každý týden.

Opravdu jsem někde napsal, že je scestné podporovat konkrétní regionální projekty, jak uvádíte ve svém sdělení světu? Marně takový výrok hledám. Pravdou je, že jsem zastáncem transparentního rozdělování peněz do regionů, na základě posouzení skutečných potřeb všech regionů této země a vytvoření zákonného rámce pro takové dělení. Nejsem zastáncem stranických známostí a trhání medvěda na kusy podle toho, jaké kdo má kamarády ve vládě. Je to nespravedlivé a vytváří to ještě větší rozdíly mezi jednotlivým regiony.

Politická reprezentace se o region nestará, píšete. No ale to je Vaše politická reprezentace. Tak proč se ministři financí a pro místní rozvoj za ANO, kteří jsou ve funkcích již pět let, nestarají o region? Osobně jsem je do regionu zval! Jejich nezájem kritizuji dlouhodobě, ale bezvýsledně. To opravdu čekají, až bude zvolen senátor za ANO a pak se budou starat? Takhle to má opravdu fungovat? Není to tak trochu korupce z veřejných peněz? A co budete dělat za tři roky, až bude zvolena jiná vláda? Vezmete si jiný trikot? Tohle je ta slušnost?

V dalším odstavci sám potvrzujete, že zájem o náš region v Praze stoupá až v posledních týdnech, jak jste se přesvědčil. Tak to Vám gratuluji, již ve volební kampani jste dokázal takřka nemožné. A ptám se, kde byli ministři za ANO v době, kdy jsem o těchto problémech v Senátu hovořil? Že by neposlouchali jen proto, že nejsem členem té správné strany? Ale kam jsme se to dostali? A pan Hnilička se přestane zajímat o Jeseník a zimní stadion ve chvíli, kdy senátor nebude za ANO? Tohle je ta slušnost?

Abych zachoval slušnost já, tak raději vynechám historii dotačního toku na zimní stadion v Jeseníku, myslím, že je dostatečně známa. Tohle je ta slušnost?

 

Abych zachoval slušnost, nebudu rozebírat „nájezd“ vrcholných představitelů ANO do povolebních vyjednávání v Šumperku. Ještě nikdy neřešil komunální záležitosti žádný krajský ani celostátní politik. Až teď vrcholný představitel ANO. V tomto světle se těším, jak si zachováte proklamovanou nezávislost v hlasování, tomu se musí smát každý, kdo viděl někdy hlasovat poslance za ANO. Ale chápu, že je nová doba a na slušnost se nahlíží Vašimi novými parametry.

Každý si píšeme svůj životní příběh sám. A každý máme svou míru slušnosti a jiný pohled na ni. Vyrostl jsem se sportem, nikdy jsem nikomu nepodrazil nohu zezadu, ani ve volební kampani.  A naučil jsem se, že je někdy lepší dobře prohrát, než špatně vyhrát. Tak uvidíme.

Hodně úspěchů.

Zdeněk Brož