Zdeněk Brož: „Ochrana tradičních hodnot má smysl“

26.09.2018 21:05

ROZHOVOR s kandidátem do Senátu

Zdeněk Brož: „Ochrana tradičních hodnot má smysl“

Mgr. Zdeněk Brož - kandidát do Senátu za volební obvod č. 65 zdroj foto: archiv : ZB

V říjnových volbách bude funkci senátora obhajovat Zdeněk Brož. Původním povoláním je učitel a dlouholetý komunální politik. Zeptali jsme se ho, co říká na migraci, jak hodnotí svoje působní v senátu a jaký program nám voličům nabízí na dalších šest let. 

Jaké jsou Vaše hlavní priority?

Zdeněk Brož: Podpora rodin, dětí a seniorů, školství, dobrý obraz České republiky v zahraničí, bezpečnost občanů a samozřejmě Šumpersko a Jesenicko jako region po všech stránkách.

Mgr. Zdeněk Brož - zdroj foto: archiv ZB

Co jste za posledních šest let v senátu v Praze pro region získal? Co se podařilo a co naopak nepodařilo?

Zdeněk Brož: Senátor je v první řadě zákonodárce a zároveň také zastánce regionu. Obě pozice jsem se snažil zodpovědně plnit. Slíbil jsem hlasovat pro dobré zákony a to jsem dle svého nejlepšího svědomí činil. A zodpovědně jsem se snažil i o obhajobu regionu. Mojí úplně první aktivitou byla podpora českého lázeňství, protože máme v regionu několik takových zařízení a myslím, že se to celkem povedlo, lázně prosperují. Shodou okolností byla jednou z mých posledních aktivit snaha o zařazení Jesenicka mezi regiony hodné zvláštní zřetele. Zatímco jsou v seznamu strukturálně postižených regionů zařazeny kraje Ústecký, Karlovarský a Moravskoslezský, Jesenicko tam není. A dle mého názoru si pozornost bezpochyby zaslouží. Představa, že senátor přiváží do regionu stadiony, aquaparky, hokejové haly a podobné věci je trochu zcestná. Podle mého názory by tyto stavby (a celý regionální rozvoj) měly být podporovány systémově a spravedlivě rozdělovány po celé ČR na základě odborného posouzení, bez ohledu na to, kdo je právě senátorem a kdo je právě ve vládě. O co se ale celou svoji kariéru (i ve funkci starosty) snažím, je kvalitní dopravní napojení regionu, které se celkem daří. Díky spolupráci a korektnímu jednání s ŘSD a ministerstvem dopravy bude za tři roky Šumperk i Jeseník zase blíže Olomouci. Bude vybudován obchvat Bludova. V této aktivitě bych chtěl na Šumpersku i Jesenicku pokračovat i nadále.

Mgr. Zdeněk Brož - zdroj foto: archiv ZB

Budete usilovat o starostenskou funkci v Šumperku i v dalším volebním období?

Zdeněk Brož: Již ve chvíli, kdy jsem se rozhodl obhajovat pozici senátora, jsem jasně sdělil, že nebudu vykonávat obě funkce. Pokud tedy budu senátorem, nebudu kandidovat na pozici starosty.

Má dnes vůbec senát nějaký smysl? Nestačí nám poslanecká sněmovna?

Zdeněk Brož: Myslím, že nejlepší odpovědí by bylo podívat se na průběh schůzí Senátu a Poslanecké sněmovny, porovnat úroveň jednání a také mezilidských vztahů. V Senátu zasedají osobnosti, které si musí svoji volbu vybojovat vlastním nasazením. Nestačí to, že je zařadí politická strana do čela volebního seznamu. Myslím, že při posledním průzkumu veřejného mínění se dostala důvěra k Senátu dokonce nad Poslaneckou sněmovnu. Možná také proto, že se Senát, zvláště v posledních letech, staví na obranu ústavnosti, svobody a demokracie a plní tak dokonale roli pojistky právě pro tyto případy.

Aktuální mediální téma je migrace. Jaký k ní máte postoj?

Zdeněk Brož: Česká republika je suverénní stát a má dostatečný zákonný rámec na to, aby suverénně rozhodla o tom, koho do země přijme a koho ne.  Případné získání českého občanství je pak velmi náročný proces. Z tohoto hlediska jsem přesvědčen, že není třeba se čímkoliv strašit a že jsme na případný příchod cizinců do České republiky legislativně vybaveni. Pokud se týká velkých přistěhovaleckých vln z oblasti Afriky a Asie v posledních letech, myslím si, že Evropa nemůže vyřešit všechnu bídu zbytku světa a její kapacita je limitovaná. A je správný názor, že máme pomáhat v těch zemích, ze kterých lidé odcházejí. Jen škoda, že si to celý vyspělý svět neuvědomil dřív. Pokud se týká první pomoci při ohrožení života lidí, cítím jako člověk a alespoň dočasnou pomoc je třeba lidem a zvláště dětem, poskytnout. Nikdy bych nenechal zmrznout na zahradě souseda s rodinou, kterému v zimě vyhoří dům a venku je minus dvacet. Byť by to byl kdokoliv.

Původním povoláním jste učitel. Jak vnímáte současný stav vzdělávání v České republice?

Zdeněk Brož: Pracuji ve školství sedmatřicet let. Nejdříve jako učitel, pak zástupce ředitele, do roku 1999 jako ředitel velké základní školy a nadále dvacátý rok jako externí učitel. V první řadě bych chtěl jasně říci, že nesouhlasím s názorem, že děti jsou horší, než byly dříve. Jsou jiné a je třeba tomu přizpůsobit přístup. Dívám se na děti jako na partnery, vidím v nich jejich budoucnost. To oni mají vést naši společnost k lepšímu, být nejen odborníky v tom, co vystudují, ale mají také být zodpovědnými občany. A jednou být ve všem lepší, než jsme my. Největším problémem českého školství je časté střídání ministrů a s nimi střídání náhledů na budoucnost  školství. Chybí mi jasná koncepce schválená v širokém souladu politických subjektů, podle které by se ředitelé a učitelé mohli řídit. Zatím je to spíše „od zdi ke zdi“ a vedení škol i učitelé mají můj obdiv, protože i v této situaci dokážeme udržet úroveň českého školství dosti vysoko. Důležitým problémem je samozřejmě také ohodnocení učitelů, které je v poměru k průměrné mzdě jedno z nejhorších v Evropě.

Mgr. Zdeněk Brož - zdroj foto: archiv ZB

Předvolební kampaně stojí spoustu peněz. Všechny ty bilboardy, předvolební guláše, koblihy, apod. Kolik stojí Vaše kampaň?

Zdeněk Brož: Ve srovnání s mnoha kandidáty je moje kampaň skromná. Odmítám shlížet na lidi z bilboardů a slibovat nesplnitelné. A už úplně odmítám platit miliony za to, že budu někde čtrnáct dní plápolat ve větru a dešti. Samozřejmě, že nějaké plakáty a základní informace musíme rozeslat, ale je to jakési informační minimum. Na celou kampaň máme sedm set tisíc korun a všechny výdaje si můžete přečíst na transparentním účtu(položky označené specific.symbolem 65, na odkazu https://www.csas.cz/cs/transparentni-ucty#/000000-0007828652/Krestanska-a-demokraticka-unie---Ceskoslovenska-strana-lidova)

Mgr. Zdeněk Brož - zdroj foto: archiv ZB

Co byste na závěr vzkázal voličům?

Zdeněk Brož: Přijďte k volbám 5. a 6. října a případně i o týden později, má to smysl.